Loading…

Këshilla për shkrimtarët e rinj nga Ray Bradbury (Pjesa I)

  • 07/09/2020 | 22:09

Këshilla për shkrimtarët e rinj nga Ray Bradbury (Pjesa I)

Bradbury  dashuronte të shkruante. Ai kënaqej shumë me të dhe kjo shfaqet në çdo faqe. Kjo, sigurisht që nuk është e mundur për të gjithë, por gjithsesi, është një antidot i bukur për të gjithë shkrimtarët bashkëkohorë( të internetit ose ndryshe) këto ditë.

Tani, pa zhurmë të mëtejshme, po paraqesim më poshtë një koleksion jo të plotë, por ndriçues të disa prej këshillave më të mira për shkrim të Ray Bradbury.

Sasia krijon cilësi:

Higjiena më e mirë për shkrimtarët fillestarë ose shkrimtarët e ndërmjetëm është të shkruajnë shumë tregime të shkurtëra. Nëse mund të shkruani një tregim të shkurtër në javë – nuk ka rëndësi se cila është cilësia për të filluar, por të paktën jeni duke praktikuar, dhe në fund të vitit keni 52 tregime të shkurtra, dhe unë ju sfidoj të shkruani 52 të këqija. Nuk mund të bëhet. Në fund të 30 javëve ose 40 javëve ose në fund të vitit, papritmas do të vijë një histori që është thjesht e mrekullueshme.

-nga “Të tregosh të vërtetën “, fjalimi kryesor i Simpoziumit të Gjashtë Vjetor të Shkrimtarit nga Deti, sponsorizuar nga Universiteti Point Loma Nazarene, 2001

Dilni së pari tek e vërteta e madhe:

Një roman ka të gjitha llojet e kurtheve sepse zgjat më shumë dhe ju jeni pranë njerëzve, dhe nëse nuk jeni të kujdesshëm do të flisni për të. Romani është gjithashtu i vështirë për t’u shkruar në kuptimin e mbajtjes së dashurisë suaj intensive. është e vështirë të qëndrosh në këmbë për dyqind ditë. Pra, merrni së pari të vërtetën e madhe. Nëse merrni të vërtetën e madhe, të vërtetat e vogla do të grumbullohen rreth saj. Lërini të magnetizohen në të, të tërhiqen nga ajo dhe pastaj të kapen pas tij.

-nga një intervistë e vitit 2010 me Sam Weller, botuar në The Paris Review

Mos mendo shumë:

Intelekti është një rrezik i madh për krijimtarinë. . . sepse filloni të racionalizoni dhe të krijoni arsye për gjërat, në vend që të qëndroni me të vërtetën tuaj themelore – kush jeni, çfarë jeni, çfarë dëshironi të bëheni. Kam mbi 25 vjet që kam një shenjë mbi makinën e shkrimit, e cila lexon “Mos mendo!” Asnjëherë nuk duhet të mendoni tek makina shkruese – duhet të ndiheni. Intelekti juaj gjithnjë është i varrosur në atë ndjenjë.

-nga një intervistë me James Day në vitin 1974

Mos shkruaj drejt një morali:

[Përpjekja për të shkruar një histori paralajmëruese] është fatale. Ju kurrë nuk duhet ta bëni atë. Shumë romane të neveritshme vijnë nga njerëz që duan të bëjnë mirë. Romani bëj më mirë. Romani ekologjik. Dhe nëse më thoni se po bëni një roman apo një film se si një pylltar kursen një pemë, unë nuk do të shkoj ta shoh atë për asnjë minutë.

-nga një intervistë e vitit 1995 me Playboy

Blloku i shkrimtarëve është vetëm një paralajmërim se jeni duke bërë gjënë e gabuar:

Po sikur të keni bllokim dhe nuk dini çfarë të bëni në lidhje me të? Epo, është e qartë që jeni duke bërë gjënë e gabuar, apo jo? . . . Po paralajmëroheni, apo jo? Nënvetëdija juaj po thotë se nuk ju dua më. Ju po shkruani për gjëra për të cilat nuk më intereson fare. . . Nëse keni bllok shkrimtarësh mund ta kuroni atë këtë mbrëmje duke ndaluar atë që po bëni dhe duke shkruar diçka tjetër. Ju zgjodhët një temë të gabuar.

-nga “Të tregosh të vërtetën “, fjalimi kryesor i Simpoziumit të Gjashtë Vjetor të Shkrimtarit nga Deti, sponsorizuar nga Universiteti Point Loma Nazarene, 2001

Shkruani atë që doni:

Bini në dashuri dhe rrini në dashuri. Bëni atë që doni, mos bëni asgjë tjetër. Mos shkruaj për para. Shkruaj sepse të pëlqen të bësh diçka. Nëse shkruani për para, nuk do të shkruani asgjë që ia vlen të lexohet

-nga një intervistë e vitit 2002 me Brendan Dowling, botuar në Bibliotekat Publike

Dua që dashuritë tuaja të jenë të shumta. Nuk dua të jesh snob për asgjë. Çdo gjë që ju doni, ju bëni atë. Duhet të jetë me një ndjenjë të shkëlqyeshme argëtimi. Shkrimi nuk është një biznes serioz. është një gëzim dhe një festë. Ju duhet të argëtoheni në të. Injoroni autorët që thonë, o zot, çfarë pune, o Jezu Krisht, ju e dini. Jo, në dreq me këtë. Nuk është punë. Nëse është punë, ndalo dhe bëj diçka tjetër.

-nga “Të tregosh të vërtetën “, fjalimi kryesor i Simpoziumit të Gjashtë Vjetor të Shkrimtarit nga Deti, sponsorizuar nga Universiteti Point Loma Nazarene, 2001

Lexoni këto tri gjëra çdo natë:

Ajo që duhet të bësh nga kjo natë përpara është të mbushësh kokën me gjëra më të ndryshme nga fusha të ndryshme. . . Do të të jap një program për ta ndjekur çdo natë, program shumë i thjeshtë. Për një mijë netët e ardhshme, para se të shkoni në shtrat çdo natë, lexoni një tregim të shkurtër. Kjo do t’ju marrë dhjetë minuta, 15 minuta. Mirë, atëherë lexoni një poezi në natë nga historia e gjerë e poezisë. Qëndroni larg nga poezitë më moderne. Nuk është poezi! Nuk është poezi. Tani nëse doni të bëni fëmijën dhe të shkruani rreshta që duken si poezi, shkoni përpara dhe bëjeni, por nuk do të shkoni askund. Lexoni poetët e mëdhenj, kthehuni dhe lexoni Shekspirin, lexoni Alexander Pope, lexoni Robert Frost. Por një poezi në natë, një histori e shkurtër në natë, një ese në natë, për 1000 netët e ardhshme. Nga fusha të ndryshme: arkeologjia, zoologjia, biologjia, të gjithë filozofët e mëdhenj të kohës, duke i krahasuar ato. Lexoni esetë e Aldous Huxley, lexoni Lauren Eisley, antropologe e madhe. . . Unë dua që ju të lexoni ese në çdo fushë. Në politikë, duke analizuar letërsinë, zgjidh tuajën. Por kjo do të thotë që çdo natë atëherë, para se të shkoni në shtrat, po mbushni kokën me një poezi, një histori të shkurtër, një ese – në fund të njëmijë netëve do të jeni plot me gjëra, apo jo?

-nga “Të tregosh të vërtetën “, fjalimi kryesor i Simpoziumit të Gjashtë Vjetor të Shkrimtarit nga Deti, sponsorizuar nga Universiteti Point Loma Nazarene, 2001

Stili është e vërteta:

Stili është e vërteta. Sapo të gozhdoni atë që dëshironi të thoni për veten tuaj dhe frikën tuaj dhe jetën tuaj, atëherë kjo bëhet stili juaj dhe shkoni te ata shkrimtarë që mund t’ju mësojnë se si të përdorni fjalë për t’iu përshtatur të vërtetës suaj.

-nga një intervistë e vitit 2010 me Sam Weller, botuar në The Paris Review

Metaforat bëjnë histori të shkëlqyera:

Nëse jeni një tregimtar, kjo është ajo që e bën një histori të shkëlqyer. Unë mendoj se arsyeja pse historitë e mia kanë qenë kaq të suksesshme është se unë kam një ndjenjë të fortë të metaforës. Dhe se me historitë e mia, ju mund ta mbani mend atë sepse unë jam rritur në mitet greke, mitet romake, mitet egjiptiane dhe edasin skocez. Pra, kur keni ndikime të tilla, metaforat tuaja janë aq të forta sa njerëzit nuk mund t’i harrojnë ato.

-nga një intervistë e vitit 2001 me James Hibberd, botuar në Salon

Mësoni nga hardhucat:

Vrapo shpejt, qëndro pa lëvizur. Ky, mësimi nga hardhucat. Për të gjithë shkrimtarët. . . Çfarë mund të mësojmë ne shkrimtarët nga hardhucat? Në shpejtësi është e vërteta. Sa më shpejt që thoni gjëra, aq më shpejt shkruani, aq më i sinqertë jeni. Në hezitim mendohet. Në vonesë vjen përpjekja për një stil, në vend që të kërcesh mbi të vërtetën, i cili është stili i vetëm që ia vlen të biesh në skenë.

-nga “Vrapo shpejt, qëndro akoma, ose gjëja në majë të shkallëve, ose, fantazmat e reja nga mendjet e vjetra”, në Zen në Artin e Shkrimit

Studioni punën e mjeshtërve:

Kam studiuar Eudora Welty. Ajo ka aftësinë e jashtëzakonshme për t’ju dhënë atmosferë, karakter dhe lëvizje në një linjë të vetme. Në një rresht! Ju duhet t’i studioni këto gjëra që të jeni një shkrimtar i mirë. Welty do të bënte që një grua thjesht të vinte në një dhomë dhe të shikonte përreth. Me një spastrim ajo të dha ndjesinë e dhomës, sensin e karakterit të gruas dhe vetë veprimin. Të gjitha me njëzet fjalë. Dhe ju thoni, Si do ta bënte atë? Çfarë mbiemri? Çfarë folje? Cfare emri? Si i përzgjodhi ajo dhe i bashkoi?

-nga një intervistë e vitit 2010 me Sam Weller, botuar në The Paris Review

Por vetëm ato të vjetrat:

[Lexoni sa më shumë tregime të shkurtra nga fundi i shekullit, por] qëndroni larg nga antologjitë më moderne të tregimeve të shkurtra, sepse ato janë feta të jetës. Ata nuk shkojnë askund, nuk kanë ndonjë metaforë. A keni shikuar New Yorker kohët e fundit, a jeni përpjekur të lexoni një nga ato histori? A nuk ju vë në gjumë menjëherë? Ata nuk dinë të shkruajnë tregime të shkurtra.

-nga “Të tregosh të vërtetën “, fjalimi kryesor i Simpoziumit të Gjashtë Vjetor të Shkrimtarit nga Deti, sponsorizuar nga Universiteti Point Loma Nazarene, 2001

Ju nuk bëheni shkrimtar duke marrë orë mësimi:

Kam marrë një kurs shkrimi në shkollën verore në vitin 1939, kur isha në shkollën e mesme. Por nuk funksionoi. Sekreti i shkrimit ishte që të shkonim të jetonim në bibliotekë dy ose katër ditë në javë për dhjetë vjet. Unë u diplomova nga biblioteka duke lexuar çdo libër të vetëm në të. Dhe gjatë rrugës kam shkruar çdo ditë të çdo jave të çdo muaji, për çdo vit. Dhe për dhjetë vjet, unë u bëra shkrimtar.

-nga një intervistë e vitit 2010 me Rachel Goldstein, botuar në TIME

Ju nuk mund të mësoni të shkruani në kolegj. është një vend shumë i keq për shkrimtarët sepse mësuesit gjithmonë mendojnë se dinë më shumë se ju — dhe ata nuk dinë. Ata kanë paragjykime. Ata mund të pëlqejnë Henry James, por çka nëse nuk doni të shkruani si Henry James? Ata mund të pëlqejnë John Irving, për shembull, i cili është i mërzituri i të gjitha kohërave. Shumë njerëz, punën e të cilëve ata kanë mësuar në shkolla për tridhjetë vitet e fundit, nuk mund ta kuptoj pse njerëzit i lexojnë ato dhe pse mësohen. Nga ana tjetër, biblioteka nuk ka paragjykime. Informacioni është i gjithi aty që ju të interpretoni. Ju nuk keni dikë që t’ju thotë se çfarë të mendoni. Ju e zbuloni vetë.

-nga një intervistë e vitit 2010 me Sam Weller, botuar në The Paris Review

Më të fundit
Të tjera
Materialet në dispozicion në këtë faqe janë pronë e portalit Gazeta Metro. Ato janë të mbrojtura në bazë të së drejtës së autorit sipas ligjeve në fuqi. Ju mund të përdorni këtë faqe interneti, dhe materialet e kësaj faqeje, për përdorimin tuaj personal, jo-komercial, me kushtin që të mos cënoni të drejtën e autorit.

Privacy Policy
Kontakti:
Tel: +383 49 576 111
e-mail: [email protected]
[email protected]metro.net
Adresa: Rr. Tringë Smajli, Nr. 16
Prishtinë 10000
Kosovë