Loading…

Konfirmohet aktakuza për korrupsion ndaj kryetarit të Malishevës, Ragip Begaj

  • 25/09/2021 | 15:03

Konfirmohet aktakuza për korrupsion ndaj kryetarit të Malishevës, Ragip Begaj

Gjykata Themelore në Prishtinë ka konfirmuar aktakuzën për korrupsion ndaj kryetarit të Komunës së Malishevës, Ragip Begaj.

Ai akuzohet se me dashje dhe duke shfrytëzuar autoritetin zyrtar i ka tejkaluar kompetencat e tij, duke i shkaktuar dëm Rexhep Rudit dhe buxhetit të Komunës së Malishevës me rastin e ndërtimit të një shkolle në fshatin Drenoc.

Lajmin për “Betimi për Drejtësi” e ka konfirmuar mbrojtësi i të akuzuarit, avokati Emrush Kastrati.

Në vendimin e gjykatëses së Departamentit Special, Violeta Namani, thuhet se kërkesa e të pandehurit e ushtruar përmes mbrojtësit të tij është e pabazuar.

Gjykata ka vlerësuar që përmes shkuarjes në shqyrtim gjyqësor, gjykata do të vërtetoj gjendjen faktike përmes administrimit të provave të propozuara me aktin akuzues.

Ndaj këtij vendimi, avokati Kastrati ka bërë të ditur se ka ushtruar ankesë në Gjykatën e Apelit për shkak të shkeljeve esenciale të dispozitave të procedurës penale dhe vërtetimit të gabuar të gjendjes faktike.

Sipas mbrojtjes, nëse analizohen dhe interpretohen drejtë dispozitat ligjore, shihet qartë që në veprimet e të akuzuarit nuk ka ekzistuar qëllimi për ta kryer këtë vepër penale siç pretendohet në aktakuzë.

Po ashtu sipas mbrojtjes aktakuza ka të meta në kuptim të dëmit të pretenduar, pasi që thuhet se në asnjë pjesë të aktakuzës nuk është theksuar se cili është dëmi i shkaktuar.

Dhe krejt në fund, mbrojtja kërkon nga Gjykata e Apelit që aktakuza ndaj të mbrojturit të tij të hudhet, me arsyetimin se nuk është arritur të vërtetohen elementet qenësore të veprës penale. Sipas mbrojtjes, gjykata e shkallës së parë nuk ka vërtetuar se ekziston dashja dhe qëllimi për përfitimin e kundërligjshëm pasuror, por se qëllimi kishte qenë veprimi për interesa të qytetarëve.

Ndryshe, i akuzuari Begaj ishte deklaruar i pafajshëm gjatë seancës fillestare së mbajtur më 5 gusht 2021.

Sipas aktakuzës së ngritur më 7 prill 2021, Ragip Begaj po ngarkohet se më 6 korrik 2018 e në vazhdimësi, në cilësinë e personit zyrtar, respektivisht si kryetar i Komunës së Malishevës, me dashje dhe duke shfrytëzuar autoritetin zyrtar i ka tejkaluar kompetencat e tij, duke i shkaktuar dëm Rexhep Rudit dhe buxhetit të Komunës së Malishevës.

Në aktakuzë thuhet se i akuzuari Begaj, më 7 nëntor 2018, ka caktuar lokacionin për ndërtimin e shkollës në fshatin Panorc, ku i kishte premtuar të dëmtuarit që të hyjë në marrëveshje për shkëmbimin e tokës me qëllim të ndërtimit të kësaj shkolle.

Siç thuhet në aktakuzë, një pjesë e objektit të kësaj shkolle ishte planifikuar të ndërtohej në pronë private, në kundërshtim me vendimin e Kuvendit Komunal të 4 majit 2018, i cili vendim kishte për qëllim që të ndërtohej aneks i shkollës “Visar Krasniqi” në fshatin Drenoc të Malishevës, i cili aneks nuk ishte ndërtuar asnjëherë.

Po ashtu, i njëjti po ngarkohet se në tetor të vitit 2018 kishte nxjerrë aktvendim për bartjen e mjeteve financiare nga një program në tjetrin, në kundërshtim me Ligjin për Vetëqeverisje Lokale.

Sipas aktakuzës, mjetet financiare nga kodi investime kapitale pa miratimin paraprak të MF-së i ka bartur në kodin mallra dhe shërbime e pastaj këto mjete i kishte përdorur për pagesën e detyrimeve financiare të komunës ndaj personave të tretë pa miratimin e Kuvendit Komunal.

Për këto veprime, Ragip Begaj po ngarkohet për kryerjen e veprës penale “keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”, nga neni 422, paragrafi 1 i Kodit Penal lidhur me nenin 81, ku dënimi parashihet me burg prej gjashtë muaj deri në pesë vjet.

Të tjera
Materialet në dispozicion në këtë faqe janë pronë e portalit Gazeta Metro. Ato janë të mbrojtura në bazë të së drejtës së autorit sipas ligjeve në fuqi. Ju mund të përdorni këtë faqe interneti, dhe materialet e kësaj faqeje, për përdorimin tuaj personal, jo-komercial, me kushtin që të mos cënoni të drejtën e autorit.

Privacy Policy
Kontakti:
Tel: +383 49 576 111
e-mail: [email protected]
[email protected]
Adresa: Rr. Tringë Smajli, Nr. 16
Prishtinë 10000
Kosovë